Osteopathie

De praktijk werd eind 2016 in Bellegem opgericht door osteopaat Angelique Veracx. Om de groeiende vraag te beantwoorden, kwam osteopaat Vieke De Ruyter in 2023 als mede zaakvoerster bij de praktijk en ontstond de multidisciplinaire gezondheidspraktijk Avicure. Voor algemene osteopathie kan je zowel bij Angelique als Vieke terecht. 

Osteopathie

Klachten kunnen ontstaan als het lichaam in een disbalans geraakt, de bron van de klacht bevindt zich niet noodzakelijk waar de klacht gevoeld wordt. Vandaar zal een osteopaat het volledige lichaam onderzoeken op de aanwezigheid van functionele bewegingsverliezen, deze kunnen zich in alle mogelijke weefsels bevinden (botten, gewrichten, ligamenten, spieren, zenuwen, bloedvaten en organen).

Een osteopathische behandeling is gericht op het herstel van functieverlies, om dit te bereiken wordt er elke behandeling gewerkt op de bewegingsverliezen die in staat zijn om de mobiliteit en flexibiliteit te vergroten, de doorbloeding te stimuleren en het herstellen van de balans in het zenuwstelsel. Er wordt niet enkel lokaal gewerkt maar het volledige systeem wordt aangepakt. Het doel hiervan is om een ideale omgeving te creëren waar herstel mogelijk is en waarin het lichaam optimaal kan functioneren.

De gevonden bewegingsverliezen kunnen via manuele technieken zoals manipulaties, mobilisaties, myofasciale releases, stretchtechnieken, of dry needling aangepakt worden. De soort techniek en de intensiteit ervan wordt gekozen naargelang de regio, het soort weefsel en het type patiënt. Zo is osteopathie toegankelijk voor alle leeftijd, voor acute en chronische klachten, voor sporters en niet-sporters.

Verloop consultatie

  • Anamnese: dit is een vraaggesprek over de klacht, zo krijgen we als osteopaat een idee over de mogelijke pijn uitlokkende structuren. Bij een eerste consult volgt nog een extra anamnese over de medische geschiedenis, dit zorgt voor een totaalbeeld wat belangrijk is naar safety toe. 
     
  • Onderzoek: via provocatietesten wordt bepaald wat de pijnuitlokkende structuur kan zijn. Tijdens het actieve en passieve bewegingsonderzoek wordt gezocht naar functionele bewegingsverliezen die een mogelijke oorzaak van de pijn uitlokkende structuur kunnen zijn.
     
  • Behandeling: de gevonden bewegingsverliezen die invloed hebben op de pijn uitlokkende structuur worden via manuele technieken behandeld, dit volgens de principes van osteopathie.
     
  • Advies: als laatste stap volgt er gericht advies over de verdere therapeutische behandelingen en over wat je zelf kan doen. Zo kunnen we samen werken aan de efficiëntste weg naar functieherstel.

Meteen een afspraak vastleggen
bij een van onze osteopaten?